top of page
IMG_7791.heic

Отворимо ризницу Саборне Цркве

Пројекат Отворимо Ризницу Саборне Цркве

У години пред нама желимо да укажемо на богату историју и духовни значај Саборне цркве кроз коначно отварање врата њене ризнице за грађане Републике Србије, вернике и туристе по први пут у историји и објављивања свеобухватне монографије о градњи, историјату и културно-верском значају наше Саборне цркве, која се у нашем престоном граду Београду види из прилаза као будни чувар наших душа и нашег спасења, подсећајући нас на то ко смо, ко смо били и где идемо.

У оквиру реализације овог пројекта желели смо да највреднији предмети ризнице Саборне цркве буду темељно рестаурирани и конзервирани како бисмо их учинили доступнима посетиоцима, али и сачували од зуба времена за генерације које долазе. Будући да већина ових предмета није никада рестаурирана, важност овог пројекта огледа се не само у томе да ови предмети буду доступни јавности, већ и да буду сачувани за нова поколења, те да им буду вечно надахнуће на велика дела и идеје, које су делиле и све велике личности које и данас почивају под покровом Саборне цркве. 

Међу најдрагоценијим предметима ризнице Саборне цркве налази се:

Краљевски балдахин под којим је крунисан краљ Петар Први Крађорђевић 1904. године у Саборној Цркви

Kralj_Petar_6.jpg
111.jpg

Венчане круне династија Карађорђевић и Обреновић

Ручно везана завеса за царске двери, дар Краљице Драге Машин

IMG_7793.HEIC
miropomazanje-vladara-02.jpg

Прибор за краљевско миропомазање српског Владара

Жезло Патријарха Српског господина Павла

01-Krst-B-strana-1024x682.jpg

Бројни крстови, дар познатих Београдских златара из 18. и 19. века, и други богослужбени предмети од метала (путири, дискоси, дарохранилнице др.)

Велики број икона од којих је око 40 целивајућих икона рад познатих српских сликара Уроша Кнежевића и Николе Марковића

MAN_2_JPJ_3954-2.jpeg
Pocetak-litije-ispred-Saborne-crkve-660x330-1.jpg

Изузетно вредни предмети од текстила, као што су литијске заставе разних еснафских друштава и други богослужбени предмети од текстила (плаштанице, антимиси, аери, покрови и др.)

Колекција вредних предмета Саобрне цркве укључује низ драгоцених филигранских крстова који су припадали српским митрополитима и патријарсима у XIX и XX веку, црквене одежде и сасуде, као и вредне иконе спрских иконописаца. 

Како нам можете помоћи?

Будући да је конзервација и рестаурација ових реликвија од непроцењиве вредности, изузетно скуп и високо софистициран посао, који изискује ангажовање свих нас, обраћамо Вам се за финансијску помоћ сходно Вашој вољи али и могућностима, уверени да делимо исте вредности када је очување светиња у питању.

Сходно томе, Вашу финансијску помоћ можете наменити за рестаурацију и конзервацију појединачног предмета по Вашем изброру из наше  ризнице. У том случају, Вам као домаћини изложбе, желимо исказати захвалност и истакнути Ваш несебичан допринос на указаној помоћи у реализацији овог пројекта, те смо омогућили да на самој изложби Ваше име буде везано за предмет као име покровитеља, тако што ће посетиоци моћи преко QR кода посетити Ваш веб сајт или званичну презентацију о Вама или Вашој фирми. 

Уколико једноставно желите финансијски подржати пројекат рестаурације и конзервације ризнице Саборне цркве, као и издраду монографије, у том случају посетиоци ће такође моћи на самој изложби пронаћи податке о Вама. Сваки покровитељ биће с поштовањем уписан у монографију Саборне цркве, као сведочанство љубави и пример пожртвованости за будуће генерације.

Као трећа  опција, постоји могућност да будете анонимни донатор нашег пројекта.

Поносни на свој престони град и Саборну цркву као један од његових најпрепознатљивијих симбола, верујемо да ћете подржати пројекат.

Предвиђено је да промоција многографије и отварање изложбе буду у присуству Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија, да истовремено цео догађај буде медијски пропраћен у отаџбини и дијаспори.

Нека свеблаги Господ, молитвеним заступништвом Светог архангела Михаила и свих небеских сила, дарује Вама и Вашим ближњима благослов и напредак у свему.

С надом у позитиван одговор да будете овим поводом дародавац Саборне цркве, молимо Вас да се за више информација обратите  управнику Музеја СПЦ, свештенику др Владимиру Радовановићу, на број +381 64 1101 912 или мејл адресу: muzejspc@gmail.com


На нашем линку можете преузети и уговор о донтаторству.

Уколико желите да помогнете реализацију овог пројекта можете нас контактирати и на нашој контакт форми

Хвала Вам на контактирању

bottom of page